top of page

Parke Taşı Uygulaması 

Günümüzde beton altyapı elemanları çeşitli peyzaj düzenleme çalışmalarında ve inşaat sektöründe oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Çevre ile bütünleşme özelliklerine sahip olmaları nedeni ile her türlü kullanım alanı ve amacı doğrultusunda uygun kullanım imkanları sağlamaktadır.

 Parke Taşı Genel Özellikler

 Genelde hammadde olarak çimento, kum ve çeşitli agregaların kullanıldığı beton ürünler çeşitli işlemlerden geçirilerek kilit parke taşı uygulması bordür veya yağmur olukları gibi çeşitli yapı elemanları üretilmektedir. Sağlam ve uzun ömürlü yapısı sayesinde birçok alanda kullanım imkânı sağlamakta ve beklentileri karşılar nitelikte özellikler sunmaktadır. Dış mekanlarda kullanımı oldukça yaygın olan parke taşı zemin kaplama elemanları, uzun ömürlü ve çeşitli doğa olaylarına, kötü hava koşullarına dayanıklı elemanlar olmaktadır. Yüzey aşınma mukavemeti oldukça yüksek ve şiddetli darbe veya ağır yüklere karşı dayanıklı yapı elemanları olmaktadır. Yüksek kaliteye sahip beton ile üretilmekte ve vibrasyon ve pres uygulamalarından geçirilerek oldukça dayanımlı yapı elemanlı olma niteliğini kazanırlar. Bu işlemler sayesinde beton parke taşı uygulaması yapı elemanlarında, üretim aşamasında meydana gelebilecek hava boşluğu en az seviyeye indirilerek su emme oranı düşürülmekte ve yüksek mukavemet kazandırılmaktadır. Bu bağlamda önemli derecede uzun ömürlü kullanım sağlayan bu elemanlar asfalt, dökme beton gibi kaplama malzemelerine oranla daha avantajlı olmaları nedeniyle alternatif oluşturmaktadır.

 Parke Taşı Kullanım Avantajları

 Çeşitli özellikleri sayesinde oldukça yaygın kullanılmakta olan parke taşı elemanlar birçok şekil ve renk seçeneği ile önemli derecede dekoratif ve şık ortamlar yaratma avantajı sağlamaktadır. Küp, üçgen, dikdörtgen, L-S-I taş, altıgen, beşgen, sekizgen veya çim taş olarak daha birçok şekil ve yapıya sahip olmaktadır. Dolayısıyla her türlü ortam ve amaç doğrultusunda çeşitli çevre düzenleme çalışmalarında kullanım imkanları sunmaktadır. Ekonomik olma özelliği ve uzun ömürlü kullanımı ile bütçeye destek sağlamaktadır. Ayrıca parke taşı yapı elemanları kolay uygulanabilme özelliği yanı sıra çeşitli altyapı çalışmaları sırasında rahatlıkla sökülebilme özelliğine de sahip olup, tekrar kullanılabilme avantajı sağlamaktadır.Önemli derecede dayanımlı ve sağlam olması nedeni ile parke taşı şekil veya görüntüsüne zarar gelme olasılığı oldukça düşük olmaktadır. Dolayısıyla uzun yıllar estetik ve fonksiyonel özelliğini kaybetmeden kullanım imkânı sağlamaktadır.Sahip olduğu yapısal ve estetik özellikleri sayesinde şehir içi yollarda, araç park alanları ve benzeri yoğun kullanım alanlarında, sanayi ve ticaret alanlarında, park ve bahçeler gibi daha birçok kullanım alanı bulunmaktadır.

 

 Parke Taşı Uygulama İşlemi En çok tercih edilen zemin kaplama elemanlarından olan parke taşı oldukça pratik bir uygulama özelliğine sahiptir. Uygulanacak alanda çeşitli zemin hazırlık çalışmaları yapılarak sertleştirme ve iyileştirme işlemi uygulanmaktadır. Zemin hazırlık çalışmalarından sonra mastarlama için ortalama 5 santimetre kalınlık oluşturulacak şekilde kum serilmektedir. Daha sonra ise homojen bir şekilde yayılmış kum üzerine parke taşı elemanları sahip oldukları şekillere göre birbirlerine kilitlenecek şekilde dizilmektedir. Son aşama olarak ise kaplama üzerine kum serilmekte ve taşların arası kapatılmaktadır. Bu bir çeşit derz uygulaması olarak düşünülebilir.

bottom of page